Geen hittegolf voor Alicante en rest Spaanse oostkust

ALICANTE – De Spaanse oostkust zal minder gaan merken van de hittegolf die men vanaf maandag verwacht in Spanje. Deze is het gevolg van warme lucht vanuit de Sahara die het land maandag binnentrekt.

Vanaf maandag stijgt het kwik in het Noordwesten, midden en zuiden van het land tot voorbij de 40 graden. Op sommige plekken – met name in het binnenland – zullen maximumtemperaturen van 45 graden of zelfs meer gehaald gaan woren. Zoals altijd is het aan de kust iets minder heet, maar door de richting die de warme lucht aflegt, blijft de Spaanse oostkust vrij van de ergste hitte die voor de rest van het land vier a vijf dagen zal aanhouden.

Volgens het Klimatologisch laboratorium van de universiteit van Alicante is wel de warmtesensatie langs de kust anders vanwege de veelal hogere vochtigheidsgraad. De temperaturen in de provincie Alicante zullen ’s nachts niet onder de 22 tot 23 graden zakken.

Voordat de hittegolf echter zijn intrede doet, verwachten meteorologen eerst nog buiten en zomerstormen en wellicht zelfs hagel in het noorden en noordwesten van het land als gevolg van een grote zak koude lucht in de hogere luchtlagen. In de rest van het land is het weer dit weekend stabiel.

Vanaf vrijdag 13 juli gaan de temperaturen dan weer licht omlaag.

Bron